واکاوی معنای فهم در دیدگاه گادامربه منظور ارائه مدل مفهومی راهبردهای یاددهی-یادگیری

نویسندگان

    فاطمه منصوری * دانشجوی دکتری، گروه فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. mansouri.masori110@gmail.com
    احمد سلحشوری دانشیار، گروه فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی تهران، تهران، ایران.
    ایراندخت فیاض دانشیار، گروه فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی تهران، تهران، ایران.
    سعید بهشتی استادیار، گروه فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
    سعید آزادمنش استادیار، گروه فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

کلمات کلیدی:

فهم, هرمنوتیک, دیالوگ, گادامر, راهبردهای یاددهی-یادگیری

چکیده

این پژوهش با هدف واکاوی معنای «فهم» در دیدگاه گادامر و کاربرد آن در ساخت مدل مفهومی یاددهی-یادگیری، به تحلیل و بررسی نظریه گادامر پرداخته است. روش پژوهش فوق مشتمل بر تحلیلی-توصیفی در ناحیه بررسی مبانی و دستاوردهای آموزشی تربیتی انتخاب شده است و در کنار تحلیل و توصیف از مصاحبه هم استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که نتایج واکاوی معنای فهم در دیدگاه گادامر نشان می‌دهد که فهم به‌عنوان فرایندی پویا، تعاملی و تفسیری، می‌تواند چارچوبی برای طراحی راهبردهای نوین یاددهی-یادگیری فراهم کند. اصول کلیدی گادامر مانند ادغام افق‌ها، پیش‌فرض‌ها و دیالوگ نشان می‌دهند که یادگیری زمانی معنادار و عمیق می‌شود که دانش‌آموزان و معلمان در یک فرایند گفت‌وگو محور به تولید معنا بپردازند. این دیدگاه تأکید دارد که معلمان باید به‌جای انتقال‌دهنده صرف دانش، تسهیل‌گر یادگیری باشند و از طریق شناخت پیش‌فرض‌های دانش‌آموزان، ارتباط بین دانش پیشین و جدید را تقویت کنند. مدل مفهومی پیشنهادی این پژوهش، با تمرکز بر محیط‌های تعاملی، طراحی سوالات باز و فعالیت‌های مشارکتی، راهبردهایی برای تقویت تفکر انتقادی و تعامل در فرایند یادگیری ارائه می‌دهد. این یافته‌ها با نظریات دیویی و ویگوتسکی درباره یادگیری تجربی و اجتماعی همخوانی دارد اما عمق فلسفی بیشتری در تأکید بر نقش دیالوگ و تفسیر دارد و می‌تواند به ارتقای کیفیت آموزش در محیط‌های مختلف منجر شود.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۱۲/۳۰

ارسال

۱۴۰۳/۱۱/۰۴

بازنگری

۱۴۰۳/۱۲/۰۵

پذیرش

۱۴۰۳/۱۲/۱۴

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

منصوری ف.، سلحشوری ا.، فیاض ا.، بهشتی س.، و آزادمنش س. (1403). واکاوی معنای فهم در دیدگاه گادامربه منظور ارائه مدل مفهومی راهبردهای یاددهی-یادگیری. نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه، 4(5)، 263-287. https://jsied.org/index.php/jsied/article/view/199

مقالات مشابه

1-10 از 63

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.